Alege o solutie care functioneaza

Date de contact

Stiri

Top Culinary Trends 2015

TCNET a participat recent la prima editie Top Culinary Trends, eveniment dedicat pietei Horeca din Romania, organizat de Top Hospitality si HRB Expert.

In cadrul evenimentului au fost prezentate tendintele bucatariei anului 2015 si s-au facut previziuni pentru preparatele din 2016.

Toti speakerii prezenti la eveniment au punctat ca tendinta anului 2015 este: “sa gatesti sanatos”. In consecinta, fiecare restaurant trebuie sa detina in meniu cel putin 2 preparate vegane, raw-vegane si vegetariene. In prezent, desi peste 70% dintre consumatorii care aleg aceste preparate sunt cetateni straini, exista perspective de crestere a acestor preferinte si in randul consumatorilor romani, odata cu aparitia show-urilor tv de cooking.

Chef IOAN FLORESCU, Hotel Belvedere Brasov: “Cel mai rapid meniu este cel vegetarian.”

Tendinta anului 2016 este prezenta trilogiilor in preparatele din restaurante (exemplu: 3 tipuri de peste sau 3 bucati de carne de vita provenite din diferite parti ale animalului).

Aflat la prima editie, evenimentul Top Culinary Trends a avut un success deosebit in randul “artistilor” din acest domeniu, o pondere foarte mare printre cei peste 300 de participanti avand-o chef-ii din Romania.

In legatura cu provocarile pe care industria locala Horeca inca le are pe tapet, cele mai importante in topul discutiilor au fost:

  • Lipsa scolilor de specialitate care sa produca personal calificat si a organizatiilor care sa coordoneze participarea bucatarilor romani la competitii internationale;
  • Lipsa materiei prime de calitate la preturi accesibile, produsa local;
  • Implicarea antreprenorului in crearea meniului si chiar impunerea unor elemente distincte.

Si o concluzie interesanta in ceea ce priveste nivelul de remunerare a personalului din industrie:

“In timp ce 1 din 8 angajati din Romania lucreaza in Horeca, salariile din hotelurile de 4* si 5* sunt cele mai mici.” (Laurentiu Mata-Tanase, Project Manager at Top Hospitality & Star Chefs).

In ciuda faptului ca aceasta industrie inca mai are ceva probleme de rezolvat – sau poate tocmai de aceea – Top Culinary Trends a fost deosebit de interesant, fapt confirmat si de numarul mare de participanti. Concluzia noastra: mult peste nivelul de asteptari pe care l-ai avea din partea unui eveniment aflat la prima editie.

Felicitarile noastre pentru performanta!

Cateva recomandari punctate de speakeri cu referire la importanta relationarii dintre bucatar si client:

  • Chef Ioan Florescu, Hotel Belvedere Brasov: “Daca esti sigur pe preparatele tale te duci cu zambetul pe buze la client si il intrebi cu placere ce doreste sa manance.”
  • Giancorrado Ulrich, Presedinte Vitis Metamorfosis: “Incercati sa experimentati in bucatarie.”
  • Stefan Popescu, Hotel Pullman Bucharest: “Bucataria este inima restaurantului, iar bucatarul este sangele acestuia.”
  • Chef Orlando Zaharia, Chef Iconic Food Wine & Design: “O experienta placuta este mult mai greu de livrat decat o mancare gustoasa.”

Author

tcnet